KBO Chaam was 3 dagen in het Teutoburgerwald.

Dinsdag 27 augustus stond er in alle vroegte een bus van Brabant Expres klaar bij de Geerhof voor vertrek naar het Teutoburgerwald. Met goede zin vertrokken we richting Venlo alwaar de eerste stop was en we hartelijk werden ontvangen bij de Bekkerie door gastheren en gastvrouwen met een lichte beperking, die ons geweldig verwenden met koffie/thee en vlaai. Na deze stop was het even een lange zit tot aan Paderborn, daar wachtte ons een lunch; het was hier in de stad even licht bergop, maar na bergop mag je weer dalen…….

Na de lunch kregen we een rondleiding in en rondom de imposante Dom van Paderborn. De enthousiaste Nederlands sprekende gidsen vertelden over de enorme tegenstelling in bouwstijl van de historische Dom en het van het Kerkelijk Museum die zo dicht tegen elkaar zijn gebouwd.

Na deze  prachtige rondleiding met bijzondere plekken was het even heerlijk toeven in de schaduw op een terras, want het was bijzonder heet…

Vervolgens naar Waldhotel Bärenstein waar we ’s avonds mochten genieten van een heerlijk dinerbuffet en een lekker drankje op het terras en waar het nog lang warm en gezellig was.

In de ochtend mochten we de dag starten met een geweldig goed verzorgd ontbijtbuffet. Het ontbrak ons werkelijk aan niets. Wat een verwennerij!

Onze geweldige chauffeur/reisleider Hans bracht ons die ochtend zo dicht mogelijk achter het hotel naar de Externsteine, een formatie van zandstenen, miljoenen jaren oud die in het heuvelachtig landschap zijn opgerezen. Het was een prachtige en rustgevende omgeving en hoe langer we keken, hoe meer speciale elementen we in de stenen zagen.

Na de koffie die onze chauffeur voor ons in de bus vers had gezet, brachten we een bezoek aan het Openluchtmuseum in Detmold. Het was prettig dat dit park, onder zo hoge temperaturen, in ieders eigen tempo bezocht kon worden. Een grote groep heeft het park per huifkar bezocht, getrokken door Sennepaarden, het oudste Duitse paardenras. Na de lunch bij restaurant ‘Im Weiszen Ross’ in een historisch pand  in het museumpark was het daarna kijken en verrast worden in het Adlerwarte Berlebeck, de grootste én soorten rijkste roofvogelopvang in Europa. Een indrukkende roofvogelshow!  Het was fascinerend en wederom was het heet…Alweer tijd voor een verkoelend drankje of  ijsje op het panoramaterras met betoverend uitzicht op het Teutoburgerwald. Hierna op weg naar het Hermannsdenkmal, een imposant monument dat Duitsland herinnert aan het verre verleden toen de Romeinen werden verslagen door Germaanse stammen o.l.v. Hermann. Dit was de tweede dag: een lange, hete dag! Tijd om lekker te eten in het hotel, te genieten met een drankje op het terras en voor de liefhebbers te dansen of mee te zingen met de Russische muzikant die in het hotel optrad.

De derde dag was het inpakken en daarna rustig rondtoeren met de Solartrein in Soest,   lunchen tussen de brouwketels bij het eeuwenoude Brauhaus Zwiebel, nog wat rondkijken in het pittoreske stadje met de vakwerkhuizen en even chillen op een terras!

Tijd om terug te rijden naar Chaam met eerst nog een laatste stop in Soerendonk, waar het voor ons zo bekende afscheidsdiner plaatsvond. Dankwoorden en applaus in de bus, voordat we Chaam binnenreden. Het was een divers goed en vooral gezellige groep KBO- leden die drie dagen mochten genieten van de reis naar het Teutoburgerwald, mede verzorgd door onze geweldige chauffeur/reisleider Hans Vroegop van Brabant Expres.

Wat ook zo fijn is geweest: vitaal of minder vitaal, mobiel of  minder mobiel, het maakte niet uit. Er werd steeds met elkáár rekening gehouden.

Deelnemers aan de reis krijgen nog een uitnodiging voor de fotopresentatie. Alles kan dan nog eens teruggezien worden. Heeft u zelf foto’s gemaakt, die u bij de presentatie wil laten zien, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; dan past Nico deze in de spetterende presentatie. We maken er ook dan een gezellige avond van.

Met dank en groeten,

Reiscommissie KBO Chaam.