Het is ‘de dag van de Ouderen’ en noemen het voortaan Seniorendag. We vierden het in Chaam op donderdag 6 oktober. De naam is veranderd, maar niet de intentie; het is een speciale dag voor senioren met veel informatie, ontspanning, lekker wat eten en drinken en vooral gezelligheid.

Ruimschoots op tijd waren er al velen aanwezig om een goede plek aan tafel te hebben, liefst dezelfde plaats als vorig jaar! Onze voorzitter, Ad Coenraads heette iedereen van harte welkom. We waren die middag met ca. 120 leden, die zich eerst te goed deden aan een uitgebreide Brabantse koffietafel. Het was heerlijk en iedereen at meer, als hij of zij thuis gewend was. Dat komt door het samen-zijn!

Na de lunch was het tijd voor het informatieve gedeelte: Ad Coenraads, gaf het woord aan de wethouder Corry Janssen en zij vertelde over de plannen van de gemeente m.b.t de senioren.

Alphen-Chaam wil ook een dementievriendelijke gemeente worden; er wordt gedacht om winkelpersoneel hierin te betrekken, het Alzheimer Café maandelijks te ondersteunen en vooral het ‘niet-pluis gevoel’, dat gesignaleerd wordt bij ouderen om dit door te geven aan het Sociaal Domein van de gemeente.

Er komt een info-avond, georganiseerd door wethouders en ambtenaren met de vraag: wat mag je verwachten van de gemeente? Dus senioren: hou de PR in de gaten en laat uw wensen horen!

De website: www.onsalphenchaam.nl is geȉnstalleerd en hierop kunt u allerlei zaken lezen, die in de gemeente te doen zijn en u kunt er ook terecht voor hulpvragen.

Als u mantelzorger bent, denk eraan, dat u zichzelf beschermt, maar ook dat u zich meldt bij de gemeente Alphen-Chaam, want dan komt u in aanmerking voor het mantelzorgcompliment.

Binnenkort zal er een ‘Trefpunt’ geopend worden in Chaam, waar u direct naar toe kunt met vragen op allerlei gebied.

Het was fijn om naar Corry Janssen te luisteren: open, eerlijk en transparant en ze gaf iedereen de gelegenheid om vragen te stellen.

Daarna kwamen de coördinatoren, Marianne Jacobs en Gerda van de Broek, van de Opstapbus ABC met een duidelijke presentatie. Iedereen van 55+ mag lid worden. Er worden wekelijks boodschappenritjes gemaakt, ook naar de populaire weekmarkt in Baarle-Nassau, maar ook gezellige uitstapjes, altijd onder begeleiding. Het is sociaal en gezellig. Er zijn ook verrassingsuitjes, heel populair! U kunt lid worden voor € 12,-- per jaar; u mag donateur worden of zomaar wat sponsoren. U ontvangt dan ook elke maand het prachtig uitgevoerde programmaboekje met alle uitjes. U maakt er uzelf en anderen blij mee! Dank aan de vele sponsoren van de Opstapbus ABC en vooral aan de Rabobank.

Na deze presentatie kwam de Rabobank De Zuidelijke Baronie, de ambassadeur, Jorine van Loon, die de sociale en PR-contacten onderhoudt voor verenigingen, u kunt altijd bij haar terecht voor dit soort vragen en we weten zelf ook wel, dat er veel festiviteiten van verenigingen alleen maar door kunnen gaan, dankzij de steun van de Rabobank.

Daarna gaf Eefje Hendrickx een presentatie over het moderne internetbankieren, maar vooral dat wij ons daar nog veilig bij voelen. Ook bij de Rabobank is heel veel veranderd, vooral voor ons als senioren. Maar blijf altijd in contact en zorg dat u veilig blijft bankieren, door oplettend te zijn en u goed door betrouwbare mensen te begeleiden. Heeft u behoefte aan een gesprek, dat kan altijd bij u thuis!

Genoeg gepraat, het wordt tijd voor een borrel; even pauze!

Nu tijd voor ontspanning: lekker relaxt luisteren en lachen en denken aan de tijd van vroeger:

Dit deden we met Rien Vermaire! Met zijn presentatie; ‘Ouwer worren, ge kunt er mee laachen’, gingen we terug in de tijd van de rommelpot, de varkensblaas, os pa en os moeder. Een presentatie in het Brabants dialect. Het was heerlijk lachen, gezellig!

Het liep tegen de klok van vijf en de middag liep ten einde.

Ad Coenraads mocht de middag afsluiten met enkele KBO-mededelingen en dank aan alle mensen, die hun steentje hebben bijgedragen om deze middag te doen slagen.

Allemaal hartelijk dank voor uw aanwezigheid en graag tot ziens bij de volgende activiteit van KBO Chaam.

Hartelijke groeten,

KBO Chaam